Ar pastebėjote, kad jau prasidėjo paskutinis žiemos mėnuo. Aišku, kovas dar bus ne ką mažiau žiemiškas, bet faktas, kad žiema eina į antrą pusę, yra labai džiuginantis. Nepatinka man gramdyti sniego nuo automobilio, eiti tipenant mažais žingsneliais, atidžiai žiūrint po kojomis, kad tik nepaslysčiau, arba keltis tamsoje ir pastoviai matyti paniurusį dangų. O ir galiausiai net sniego pusnių nėra, kad galima būtų galima angelus ar purtyti nuo medžių sniego debesis ir jaustis tikra sene besmegene. Štai ir pasikundžiau ant žiemos. Esu tikra lietuvė – kai šalta – blogai, karšta – irgi blogai, svarbiausia tik dejuoti dėl visko.
O tokiai rūškanai žiemai paįvairinti puikiausia tinka Nidos Žąsienos sultinys ir vietnamietiška sriuba, ji tokia švelniai pikantiška, manoji gal šiek tiek aštresnė, bet vis tiek puiki.
Esu virusi sriubą iš žasies kaklo. Išbandykite!
Kai valgėme šią sriubą juokavome, kad esame tikri japonai. Kurie pagaliukais suvalgo visus tirščius, o po to iššliurpia sultinį :). Kažkada juokėmės iki negalėjimo, kai brolis skrisdamas į Japoniją pasakojo pirmos dienos ispūdžius, tada jis sakė: visko mačiau, bet kad sriubą su pagaliukais valgytų, tai dar tokio stebuklo neteko regėti. Bet tai buvo labai senai… o dabar pats irgi taip valgo ir vargo nemato.
Žąsienos sultiniui:
- keptos žąsies korpusas ir kaulai
- 4 valg.š. sojos padažo
- 2 valg.š. žuvų padažo
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 3 cm imbiero šaknies
- 5 gvazdikėliai
- 1 žvaigždinis anyžius
- 1/2 cinamono lazdelės
- 2 lauro lapai
- 5 kvapnieji pipirai
- 1 čili pipiras
Vietnamietiškai sriubai:
- 2,5 l žąsienos sultinio
- 1 arb.š. cukraus
- 3 valg.š. žuvų padažo
- 2 valg.š. ryžių acto
- 2 valg.š. sojos padažo
- 1/2 ilgo agurko be sėklų
- 1 1/2 arb.š. krevečių pasta
- 1/2 laimo vaisiaus sulčių
- 2 kiaušiniai
- aliejus
- ryžių makaronai (aš naudojau baltus)
- 200 g vištos krūtinėlė
- kiniški grybai
- čili pipirai
Žąsienos sultinį virkite:
- Į didelį puodą sudėkite keptos žąsies kaulus ir korpusą. Užvirkite.
- Pavirkite ant lėtos ugnies apie 0,5 valandos.
- Sudėkite visus prieskonius, padažus, stambiai supjaustytą svogūną, imbierą, česnaką.
- Pridengę puodą virkite ant labai silpnos ugnies apie 1,5 valandos.
- Nukoškite ir gausite skaidrų sultinį.
Sriubą virkite:
- Kiaušinius išplakite ir iškepkite labai ploną kiaušinienę. Susukite į vamzdelį ir supjaustykite riekelėmis. Vištos krūtinėlę supjaustykite plonomis riekelėmis. Džiovintus kinietiškus grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite apie 0,5 valandos. Agurką supjaustykite itin plonomis juostelėmis. Jeigu norisi aštrumo, įpjaustykite šviežio čili pipiro.
- Atskirai puode išvirkite ryžių makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės. Nuplaukite šaltu vandeniu.
- Atskirai puode virkite išmirkytus grybus apie 5-7 minutes.
- Užvirkite žąsienos sultinį. Supilkite sojos, žuvų padažus, ryžių actą, cukrų. Suberkite vištienos gabalėlius. Virkite 5 minutes.
- Išgriebkite iš sultinio. Įdėkite krevečių pastos, užlašinkite laimo sultimis.
- Sudėkite į lėkštę vištienos gabalėlius, makaronus, kiaušinienės lakštinius, grybus. Užpilkite sultiniu.
- Užberkite agurkais ir šviežio čili pipiro riekelėmis.
Labai skani sriuba rytietiško skonio mėgėjui, bet manau, kad ir ne tik jam:)